Villa te koop in TIEL met referentie 19406643259 Kerkplein 2, 4001 MX TIEL
Ref. NY100185

Netherlands Sotheby's International Realty
Vraagprijs€ 1.500.000 k.k.
Perceelopp.185 m²
Woonopp.200 m²

Contacteer Netherlands Sotheby's International Realty

For English see below

Zeer karakteristiek en imposant monumentaal woonhuis, aan de rand van het historisch van het centrum van Tiel. Het centrum van Tiel met al haar winkels, horeca en overige centrum voorzieningen. Tiel behoort tot de oudste steden van Nederland en heeft een geweldige ligging in het midden van het land. De Hanze stad Tiel heeft bijna 43.000 inwoners en ligt tussen de Waal, de Linge en het Amsterdam-Rijn Kanaal aan de A15. Tiel heeft echt een streek functie, er zijn vele basis scholen, één middelbare school en vele sport clubs. Door de ligging in de Betuwe is Tiel ook erg bekend van het fruit en is rijk aan culturele voorzieningen. Het treinstation en ook de Waal en haar uiterwaarden zijn op loopafstand van dit fraaie huis.

In het park rondom de Sint Maartenskerk, en te midden van gemeentehuis, bibliotheek, filmtheater/schouwburg bieden wij het zeer karakteristieke, 16e eeuws woonhuis te koop aan. Het huis, een Rijksmonument, is in de basis in zeer goede staat en is de voormalige sacristie van de kerk; enige eeuwen geleden was de sacristie rechtstreeks verbonden met de kerk maar na een brand is de kerk kleiner dan voorheen herbouwd. Het oorspronkelijke bouwjaar van dit woonhuis is 1560, in 1712 is het na de brand gerestaureerd en in 1952 na de oorlog wederom. In de loop der jaren heeft het pand diverse functies gehad maar thans heeft het een volledige woonbestemming. Aan de voorzijde heeft het een stadstuin met mogelijkheid voor een parkeerplaats voor 1 auto. Er is een omgevingsvergunning om een toren met trappenhuis (en eventueel lift) in de voortuin te maken zodat alle etages bereikbaar zijn vanuit deze toren en dat geeft ook de mogelijkheid voor een balkon op elke verdieping. Er is een oude stenen trap aanwezig in de hoek van het pand dus de trappen toren is geen must maar de bestaande trap is een steile smalle trap. De grond aan de zuid zijde heeft de erfafscheiding precies in het midden tussen huisnummer 2 en 1 en wordt in principe zonder fysieke afscheiding samen met de buren gebruikt en aangelegd/bestraat.

De huidige eigenaar heeft alle benodigde vergunningen voor een volledige renovatie en verbouwing onder architectuur van dit prachtige karakteristieke pand. De vergunningen en tekeningen zijn op ons kantoor ter inzage. Het huidige woonoppervlak is 119 m² verdeeld over 2 verdiepingen, na uitvoering van alle verbouwingen kan dit tot ca. 200 m² worden over 4 verdiepingen. Het huidige woonhuis heeft een recente gas c.v., een kleine, eenvoudige keuken, 2 toiletten maar nog geen bad- of douche ruimte. Met een aantal kleinere verbouwingen is het mogelijk om het huis snel te bewonen en het dan stap voor stap tot droomhuis te ontwikkelen. Of een combinatie te maken van een woning op 2 verdiepingen en werken in het atelier op de begane grond.

De prijs van € 1.500.000,- is een indicatie van het bedrag dat u kwijt bent nadat de gehele verbouwing, modernisering en verduurzaming volgens de afgegeven vergunningen is gerealiseerd. De kosten voor verbouwing zijn uiteraard afhankelijk van materiaal keuze en de mate van verbouwen. De geraamde kosten van ca. € 1.000.000,- voor de verbouwing zijn op basis van alles in één keer aanpakken met een mooie materiaal keuze. Kerkplein 2 Tiel is te koop voor € 500.000,-k.k. en de koper dient zelf een aannemer te zoeken voor het zelf in eigen regie en op eigen kosten te laten uitvoeren van de gewenste werkzaamheden. Verkoper heeft een goede prijs indicatie van zijn architect omdat hij deze verbouwing voor zichzelf wilde laten doen. Door omstandigheden wordt dit prachtige pand met complete verbouwingstekeningen en vergunningen thans te koop aangeboden. Alle artist impressions geven aan hoe het kan worden, de foto's van hoe het thans te koop wordt aangeboden.

Indeling thans:
Entree ruime hal met toilet, meterkast en toren trap. Vanuit de hal is de grote, lichte, hoge kamer met prachtige kruisribgewelven, hoge gotische ramen en antieke (maar vermoedelijk niet originele) estrikenvloer op de begane grond, bereikbaar. In de houten wand tussen de hal en de kamer zit een prachtig groot glas-in-lood raam. Door de hoogte van deze ruimte kan er makkelijk een extra verdieping in gemaakt worden, dat is door de architect ook gebruikt om een mezzanine te realiseren.
verdieping:
Overloop met toilet en pantry en een open ruimte met een schouw met monumentaal schilderij. Dit is een fraaie, grote en lichte ruimte met diverse mogelijkheden en ook hier is een prachtig plafond met kruisgewelf. Dit is echt bijzonder omdat 2 ruimtes boven elkaar met allebei een kruisgewelf plafond nauwelijks voor komt. Tegen de kopgevel aan de oostzijde staat de reeds genoemde vroeg 18e eeuwse eikenhouten schouw met fraai gedecoreerde boezem. De vloer is hier net als op de begane grond belegd met dezelfde antieke estriken vloer als de begane grond. De oude houten vloer ligt hier waarschijnlijk nog onder.
2e verdieping:
De 2e verdieping met diverse mogelijkheden is ook via de toren trap bereikbaar. Het dak is ca.20 jaar geleden geheel vernieuwd met eiken houten gordingen en sporen. Hier dient nog een vloer gemaakt te worden op het gewelven plafond van de 2e etage en het dak moet, om er een woonvertrek van te maken, nog geïsoleerd en afgetimmerd te worden.

- alle wanden en plafonds zijn voorzien van stucwerk;
- het betreft een Rijksmonument;
- inhoud ca. 900 m³;
- woonoppervlakte (NEN 2580) thans: 119 m², uit te breiden tot ca.200. m²;
- perceeloppervlak: 185 m² ;
- bouwjaar: 1560, 1712 en 1952;
- er is vergunning voor 20 zonnepanelen op de zuidzijde van het dak;
- aan de noord zijde zijn 5 dakramen voorzien.

Nadat alle werkzaamheden overeenkomstig de afgegeven vergunningen zijn voltooid, is de indeling als volgt:
Voor het pand wordt een trappen toren met mogelijkheid voor een lift gebouwd. Deze trappen toren geeft toegang tot alle etages via een glazen brug welke ook als balkon gebruikt kan worden.
begane grond:
Entree, hal met toilet en toegang tot torentrap alsmede toegang tot de bijkeuken/keuken met daarachter een grote slaapkamer met badkamer en een toilet. Een prachtige dubbele trappartij geeft, vanuit de keuken, toegang tot de mezzanine op de 1e verdieping welke bedoeld is als woonkeuken en in open verbinding staat met de bijkeuken.
2e verdieping:
Overloop met toilet en toegang tot de toren trap. Vanuit de overloop is de gym of logeerkamer bereikbaar, hier is ook centraal een blok met douche en een wastafel en daarachter een mooie zitkamer met antieke schouw en entree naar de nieuw te bouwen trappen toren. Uiteraard kan dit ook helemaal naar eigen wens worden ingericht tot bijvoorbeeld kantoor, pantry, gym of logeerkamer.
3e verdieping:
bestaat uit een riante master bedroom met inloopkast en ruime, complete badkamer. Ook hier zou men kunnen kiezen voor andere functies zoals bijvoorbeeld ruimte voor een atelier of gym.

Het geheel wordt uiteraard goed geïsoleerd en kan dan een mooi energielabel krijgen al is dat niet verplicht bij een monument.


Voor een bezichtiging van dit fraaie stadshuis met vele mogelijkheden kunt u contact opnemen met Wilfred Janssen, NVM Makelaar bij Netherlands Sotheby's International Realty, of uw eigen aankoop makelaar.

Engels:

Historic Monumental Residence in Tiel

Located on the outskirts of the historic center of Tiel, this exceptionally characteristic and imposing monumental residence offers a unique opportunity. Tiel, one of the oldest cities in the Netherlands, boasts a prime location in the heart of the country, situated between the Waal River, the Linge River, and the Amsterdam-Rhine Canal, with convenient access to the A15 motorway. With nearly 43,000 residents, Tiel serves as a vibrant hub with a range of amenities including shops, restaurants, schools, and sports clubs. Renowned for its fruit orchards and cultural attractions, Tiel enjoys a distinctive charm in the picturesque Betuwe region.

Nestled in the park surrounding the Sint Maartenskerk and amidst the municipality building, library, and cinema/theater, we present this striking 16th-century residential property for sale. Originally serving as the sacristy of the church, this building, now a listed monument, has undergone various transformations over the centuries. Dating back to 1560, it was restored after a fire in 1712 and again after World War II in 1952. With its rich history and architectural significance, this property offers a truly unique living experience.

The current owner has obtained all necessary permits for a comprehensive renovation and redesign of this magnificent historic property. Architectural plans and permits are available for inspection. While the current living space spans 119 m² across two floors, the completion of planned renovations could expand it to approximately 200 m² over four floors. The property is equipped with modern amenities including gas central heating, though further upgrades are required, such as the addition of bathrooms and showers.

The front of the property features a city garden with potential parking space for one car. An approved permit allows for the construction of a tower with a staircase (and optionally, a lift) in the front garden, providing access to all floors and allowing for balconies on each level. While an existing stone staircase is present in the corner of the building, the addition of a tower is not mandatory but would enhance accessibility. Additionally, the southern side of the property shares a common boundary with neighboring properties and is utilized jointly without physical division.

The price of €1,500,000 is an estimate of the total cost after completing the entire renovation, modernization, and sustainability upgrades according to the issued permits. The estimated renovation costs of approximately €1,000,000 are based on high-quality materials and comprehensive renovations. Alternatively, the property is available for purchase at €500,000 buyer's costs, with the buyer responsible for arranging renovations independently. The seller has obtained a competitive price estimate from their architect for personal renovation plans, which are now offered due to unforeseen circumstances.

Current Layout:
Ground floor:
Entrance hall with toilet, utility room, and access to tower staircase. A spacious, bright, high-ceilinged room with magnificent vaulted ceilings, Gothic windows, and antique floor tiles is accessible from the hall.

First floor:
Landing with toilet and pantry, opening to a large, bright room with a monumental fireplace. This floor also boasts stunning vaulted ceilings and antique floor tiles, making it a truly exceptional space.

Second floor:
Accessed via the tower staircase, this floor offers various possibilities. While the roof was entirely renewed approximately 20 years ago with oak beams and rafters, further work is needed to convert it into a habitable space.

Upon completion of renovations as per permits, the proposed layout will be as follows:
A tower staircase will be constructed at the front of the property, providing access to all floors via a glass bridge, which can also serve as balconies.

Ground floor:
Entrance hall, toilet, tower staircase access, utility room/kitchen, large bedroom with ensuite bathroom, and additional toilet. A beautiful double staircase from the kitchen provides access to the mezzanine on the first floor, intended as a living/dining area.

First floor:
Landing with toilet and access to the tower staircase. A gym or guest room, complete with a shower block and sink, opens onto a charming living room with an antique fireplace and access to the newly constructed tower staircase.

Second floor:
A spacious master bedroom with a walk-in closet and a generous ensuite bathroom. This floor offers flexibility for other purposes, such as a studio or gym.

Throughout the property, walls and ceilings are finished with plasterwork, and the building benefits from ample natural light. Additional features include a listing as a national monument, a total volume of approximately 900 m³, a south-facing plot with permits for 20 solar panels, and planned installation of 5 roof windows on the north side.

Upon completion of renovations in line with issued permits, the property will be well-insulated and eligible for a favorable energy label, though not mandatory for a monument.

For a viewing of this magnificent townhouse with endless potential, please contact Wilfred Janssen, NVM Broker at Netherlands Sotheby's International Realty, or your preferred purchasing agent.

Vastgoed IDNY100185
Vraagprijs€ 1.500.000 k.k.
WoningtypeVilla
Woonopp.200 m²
Perceelopp.185 m²
Bouwjaar1560
Renovatiejaar -
Slaapkamers3
Badkamers3
Garages -
Energielabel -

Netherlands Sotheby's International Realty Emmalaan 23, 1075 AT Amsterdam

  • Maandag - VrijdagOpen van 09.00 - 17.00
  • Zaterdag - ZondagGesloten

Contacteer Netherlands Sotheby's International Realty